Puterea din spatele puterii! MIHAIL IVAN: ”Noi ne alegem părinții!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Locul de poveste din România de care turiștii străini sunt fermecați. Este la doar 4 ore de București

Locul de poveste din România de care turiștii străini sunt fermecați. Este la doar 4 ore de București

De: Denisa Iordache 14/09/2024 | 19:19
Locul de poveste din România de care turiștii străini sunt fermecați. Este la doar 4 ore de București
Satul Saschiz. Sursă foto: unescoinromania.ro

România este renumită pentru plaiurile pitorești și destinațiile deosebite, iar turiștii veniți din țări străine încep să apară din ce în ce mai mult pe meleagurile noastre. Pe lângă destinațiile renumite și cunoscute de toată lumea, mai există și mici colțuri de rai care nu au ajuns încă pe la urechile multora, precum satul Saschiz!

 Dacă vrei să te bucuri de locațiile de vis din satul Saschiz și să îi cunoști istoria impresionantă, citește articolul acesta! 

Satul Saschiz, colț de rai al României 

La aproximativ 20 de kilometri de Sighișoara se află satul Saschiz, unul dintre cele mai importante atracții turistice din județul Mureș. Acesta este renumit pentru biserica sa fortificată, parte a patrimoniului mondial UNESCO, dar și pentru cetatea medievală țărănească, care datează din secolul al XIV-lea.  

În centrul satului se găsesc case săsești vechi din secolele XVIII-XIX, alături de clădiri comunitare importante ridicate de sași, inclusiv clădirea actualei Primării. 

Deși în prezent comuna Saschiz are puțin peste 2.000 de locuitori, dintre care aproximativ 70 sunt sași, în trecut a fost o comunitate săsească prosperă, dispunând de școli, un spital și o baie comunală. Astăzi, acest sat atrage turiști din întreaga lume, dornici să descopere o epocă de mult trecută. 

La aproximativ un kilometru de sat, pe un deal situat la peste 500 de metri altitudine, se află Cetatea săsească, construită inițial în secolul al XIV-lea. Cetatea, cu ziduri de 7-9 metri înălțime și șase turnuri, a fost ridicată pentru a proteja locuitorii din Saschiz și satele din jur în perioadele de conflict. 

CITEȘTE ȘI: Stațiunea unică din România în care te simți ca în Japonia. Este la doar 161 kilometri de București

Satul Saschiz. Sursă foto: TurdaNews
Satul Saschiz. Sursă foto: TurdaNews

Locuri pe care trebuie să le vizitezi:

Cetatea Rupea – Situată pe o stâncă calcaroasă la marginea orașului Rupea, aceasta este una dintre cele mai vechi și bine păstrate fortărețe din Transilvania. Ridicată în secolul al XIV-lea, cetatea include ziduri de apărare, turnuri și porți, extinse și consolidate de-a lungul timpului. Pe lângă rolul său defensiv, cetatea a servit și ca reședință și centru administrativ. 

Satul Viscri – Renumit pentru conservarea tradițiilor săsești autentice, Viscri este un exemplu remarcabil de păstrare a patrimoniului cultural din Transilvania. Biserica Fortificată din Viscri, construită în secolul al XIII-lea, este una dintre principalele atracții turistice, având un rol istoric de apărare împotriva invaziilor. 

Biertan – Situat la aproximativ 30 de kilometri de Viscri, Biertan este cunoscut pentru cetatea sa bine conservată, datând din secolul al XVI-lea. Parte din patrimoniul UNESCO, cetatea este un exemplu de arhitectură gotică și include o biserică fortificată cu un altar sculptat detaliat și mobilier vechi. 

Richiș – Remarcabil pentru arhitectura tradițională săsească, cu case bine conservate, fațade colorate și detalii arhitecturale unice. Satul găzduiește mai multe biserici fortificate din perioada medievală, esențiale pentru apărarea comunității locale împotriva invaziilor. 

Mălâncrav – Înconjurat de coline și păduri, Mălâncrav este cunoscut pentru autenticitatea sa transilvăneană. Aici se află Muzeul Memorial „Samuel von Brukenthal”, care expune o colecție variată de obiecte de artă și artefacte ce reflectă istoria și cultura sașilor transilvăneni. 

Vizitând Saschiz, vei putea explora ruinele unei cetăți medievale și o biserică evanghelică fortificată, ambele încărcate de istorie și incluse în patrimoniul UNESCO. 

Cum ajungi la satul Saschiz

Situl rural Saschiz este situat în sud-estul Podișului Târnavelor, într-o zonă de dealuri împădurite, la 20 de kilometri de Sighișoara și la 100 de kilometri de Brașov. Accesul este ușor, atât cu mașina, cât și cu transportul public. 

Cei care călătoresc cu mașina pot urma drumul european E60, care conectează Brașovul de Sighișoara și trece în apropierea Saschizului. Distanța de 20 de kilometri de Sighișoara oferă o călătorie scurtă și plăcută prin peisajul pitoresc al Transilvaniei. 

Pentru cei care preferă transportul public, trenurile ajung la Sighișoara, de unde microbuze circulă regulat către Saschiz. 

Scurt istoric

Așezată pe vârful unui deal, la aproximativ doi kilometri de centrul satului Saschiz, cetatea medievală a fost ridicată în secolul al XIV-lea pentru a apăra localnicii și satele din jur. Deși timpul și lipsa de întreținere au permis vegetației să acopere o mare parte din ziduri, cetatea rămâne o atracție datorită istoriei sale și arhitecturii impresionante. 

Zidurile, care odinioară atingeau nouă metri înălțime, și cele șase turnuri de apărare sunt acum în ruină, dar păstrează o poveste fascinantă despre vremuri trecute. Fiecare turn avea un rol specific, iar denumirile lor – Turnul Școlii, Turnul Voievodal, Turnul Muniției, Turnul Preotului, Turnul Porții și Turnul de Pază – reflectă funcțiile lor distincte. Vizitatorii pot afla mai multe despre istoria cetății la centrul de informare turistică din apropiere. 

Biserica evanghelică fortificată din Saschiz, construită în 1496 de coloniștii sași, este un alt punct de atracție important pentru vizitatorii zonei. Impunătoarea structură, asemănătoare unui bastion, este înconjurată de ziduri din piatră și cărămidă, menite să protejeze comunitatea locală. 

Deși biserica este de obicei încuiată, vizitatorii pot apela la numărul afișat pentru a solicita acces. În interior, pot admira o orgă adusă din Brașov în 1788 și podul fortificat al bisericii. Turnul bisericii, care amintește de Turnul cu Ceas din Sighișoara, nu este accesibil din cauza degradării, dar rămâne un simbol important al patrimoniului cultural din Saschiz. 

Deși ambele monumente au fost afectate de trecerea timpului, ele păstrează o parte esențială din istoria și cultura locală. Peisajele din jur sunt de asemenea impresionante și merită explorate. 

NU RATA: Cea mai frumoasă stațiune de la munte din România, în 2024. E renumită pentru mâncărurile delicioase

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
A NĂSCUT în mare secret! Actrița celebră din România a adus pe lume primul ei copil
A NĂSCUT în mare secret! Actrița celebră din România a adus pe lume primul ei...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a întâmplat”
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui...
Niculina Stoican, în doliu! Interpreta de muzică populară suferă cumpli de când a aflat
Niculina Stoican, în doliu! Interpreta de muzică populară suferă cumpli de când a aflat
Șoșoacă, în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat, în România 88% nu sunt vaccinaţi”. I-au tăiat microfonul
Șoșoacă, în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat, în România 88% nu sunt vaccinaţi”. I-au...
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot pentru Ciucă este unul pentru Iohannis
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Ce pensie are Adriana Iliescu după recalculare. Cea mai vârstnică mamă din România își întreține fiica, studentă la două facultăți
Ce pensie are Adriana Iliescu după recalculare. Cea mai vârstnică mamă din România își întreține...
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”
Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Review HUAWEI Watch GT 5: Smartwatch elegant cu tastatură integrată și sistemul inovator TruSense
Review HUAWEI Watch GT 5: Smartwatch elegant cu tastatură integrată și sistemul inovator TruSense
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Marele prezentator de la noi și-a înșelat soția cu care are doi copii! A fost prins în fapt și a recunoscut: „Am zis că mor. Am sunat-o și...”
Marele prezentator de la noi și-a înșelat soția cu care are doi copii! A fost...
Zodiile care își vor schimba viața radical în următoarele zile. Se anunță abundență financiară pentru ele
Zodiile care își vor schimba viața radical în următoarele zile. Se anunță abundență financiară pentru...
Ce animal rar au descoperit autoritățile la ferma lui Nuțu Cămătaru. Este interzisă deținerea sa în România
Ce animal rar au descoperit autoritățile la ferma lui Nuțu Cămătaru. Este interzisă deținerea sa...
Putin a dat ordinul ISTORIC. Va fi de 10 ori mai mare. Decizia care anihilează Ucraina
Putin a dat ordinul ISTORIC. Va fi de 10 ori mai mare. Decizia care anihilează...
10 ani de închisoare, este scandalul momentului în showbizul românesc
10 ani de închisoare, este scandalul momentului în showbizul românesc
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu...
Om de afaceri israelian, acuzat că a conspirat cu Iranul pentru a-i asasina pe Netanyahu şi pe alţi oficiali de rang înalt
Om de afaceri israelian, acuzat că a conspirat cu Iranul pentru a-i asasina pe Netanyahu...
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi,...
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Ce PENSIE primește Adriana Iliescu, după recalculare. Cea mai bătrână mamă din lume își întreține fiica, studentă la două facultăți
Ce PENSIE primește Adriana Iliescu, după recalculare. Cea mai bătrână mamă din lume își întreține...
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis...
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi:
Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut...
Fructul al cărui preț a scăzut în plin sezon de toamnă. Este la mare căutare de către români, chiar dacă este considerat vedeta verii
Fructul al cărui preț a scăzut în plin sezon de toamnă. Este la mare căutare...
Acesta este cel mai periculos aeroport din lume. Doar 50 de piloți sunt capabili să aterizeze pe el, condițiile sunt un coșmar pentru avioane
Acesta este cel mai periculos aeroport din lume. Doar 50 de piloți sunt capabili să...
Mihai Găinușă nu mai vrea să audă de Șerban Huidu. Ce s-a întâmplat cu cei doi prezentatori TV
Mihai Găinușă nu mai vrea să audă de Șerban Huidu. Ce s-a întâmplat cu cei...
×